Με την απεργία και δυναμικές παρεμβάσεις κλιμακώνουμε τον αγώνα μας: η δύναμη είναι στα δικά μας χέρια!

FacebookTwitterGoogle+Share

Με αποφασιστικότητα και δυναμικότητα οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό διεκδικήσαμε με τη σημερινή πανελλαδική απεργία και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις μέτρα στήριξης των χιλιάδων ανέργων, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μέτρα προστασίας των διανομέων για να μη θρηνήσουμε κι άλλον νεκρό.

Στην Αθήνα

Η κινητοποίηση ξεκίνησε μεκοινή μοτοπορεία των εργαζομένων της «eFood» και της «Wolt». Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι της «efood» με μοτοπορεία πήγαν στα γραφεία της  «Wolt». Αμέσως μετά έφτασαν στον χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Εκεί μίλησαν ο Γιώργος Χόντζογλου, πρόεδρος της Κλαδικής Ομοσπονδίας και ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, ενώ χαιρέτισαν ο Κώστας Ζούλης, εργαζόμενος της «efood», που ανακοίνωσε την ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου και ο Γιάννης Ψωμιάδης, εργαζόμενος από τη «Wolt».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν τα μέλη της ΚΕ και βουλευτές του ΚΚΕΘανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης.

Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, καθώς και εκπρόσωπος της διοίκησης του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Αμέσως μετά ξεκίνησε μαζική πορεία των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό με τη συμμετοχή των διανομέων της «efood» και της «wolt» με τα μηχανάκια τους, η οποία, αφού πέρασε από κεντρικά σημεία, κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας.

Εκεί, οι εργαζόμενοι κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς συναδέλφους μας. Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, του Συνδικάτου της Αττικής, Συνδικάτων από άλλες περιοχές της χώρας και των εργαζομένων της «efood» και της «wolt» συναντήθηκαν με την Άννα Στρατινάκη, γγ του υπουργείου Εργασίας.

Μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Αττικής, ενημέρωσε ότι για τους διανομείς κανονίστηκε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 16 Νοέμβρη στις 2 μ.μ. με εκπροσώπους του υπουργείου και του ΕΦΚΑ. Εκεί θα συζητήσουν συγκεκριμένα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας που χρειάζονται όλοι οι διανομείς και δεύτερον ότι όλοι οι διανομείς, και αυτοί που δουλεύουν ως αυτοαπασχολούμενοι, να έχουν τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα με τους μισθωτούς και όταν αρρωσταίνουν να έχουν το δικαίωμα να παίρνουν επίδομα ασθενείας. «Όλα αυτά έγιναν κάτω από την πίεση και τους αγώνες», τόνισε ο Γ. Στεφανάκης.

Ο Γ. Χότζογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατήγγειλε, σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας που αφορούν τους άνεργους του κλάδου, ότι το υπουργείο το αρνήθηκε. Πρόκειται για τους ανέργους που βγήκαν σε μονομερή αναστολή τους μήνες Μάιο – Ιούνιο και μετά δεν βρήκαν δουλειά και για τους εποχικούς εργαζόμενους στον Επισιτισμό που τώρα είναι άνεργοι. Οι εργαζόμενοι που δικαιούνται το επίδομα ανεργίας θα το δούνε να μπαίνει από το 2022.

Ο αγώνας που δίνουμε και τα αιτήματα που έχουμε, όπως μέτρα προστασίας των ανέργων, αφορούν όλη την εργατική τάξη τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ. Για αυτό, πρόσθεσε, και ο αγώνας που δίνουμε πρέπει να συνδεθεί με τους αγώνες άλλων κλάδων όπως των λιμενεργατών και των οικοδόμων και να οδηγήσουν σε μια μεγάλη πανεργατική απεργία.